Hur lång tid tar det att bli synlig online?

Du har säkert hört det förut; ”det tar tid och det är ingen qvick fix”. Men vad betyder det egentligen? Hur lång tid behövs för att jag ska synas online? Första gången jag hörde det måste ha varit 2008 när jag började intressera mig ordentlig för marknadsföring online. Jag vet att vid det tillfället så tänkte jag inte så mycket över det mer än att det tar kanske 1–2 månader innan jag kommer på första plats på Google. 2008 var då jag byggde min första hemsida. Okunnig och naiv är bara förnamnen när jag ser tillbaka på den tiden 😊. Räkna med minst 8 – 12 månader innan du får några resultat.

Det har runnit en hel del vatten under broarna sedan den tiden för att inte tala om utveckling av det som händer online och även min kunskap om vad som skapar synlighet på nätet.

Facebooks vara eller inte vara?

Under en period tänkte jag att Facebook måste vara grejen för att öka min synlighet. Det kan det vara men idag är det ”over and done” vad gäller Facebook för min del. Dels är det mest ”gamlingar” (jag är själv en gamling) på Facebook, dels så måste du ha ett renommé och ett etablerat varumärke samt många, många följare för att Facebook ska ge resultat. Du kan i och för sig annonsera och det ger naturligtvis ett större resultat och mer synlighet. Kruxet med Facebook-annonsering är att du måste vara kristallklar med vad du gör. Annars kan det bara resultera i en massa bortslösade pengar. Fråga mig – jag vet!!

Att lyckas på Facebook

Jag har en vän som är aktiv och extremt duktig på Facebook. Hon har skapat massor med grupper, har 100 000-tals följare och hon är exceptionellt duktig. Jag vet också att hon jobbar 24/7, och att hon aldrig är ledig. Hon har den personligheten och hon gillar det hon gör.

Jag som följt henne har också insett att det inte är ”my cupe of tea”. Jag har en annan personlighet och jag har andra preferenser. Jag är en kontroversiell person i min lilla sfär, dvs en person som tycker annorlunda än de flesta i min omgivning. Jag har ett stort samhällsintresserad och har varit politiskt engagerad sedan tidiga tonåren.

Du måste välja strategi och vem du vill vara

Eftersom jag alltid varit tidigt ute med mina åsikter och tankar så har det naturligtvis blivit så att jag blivit ifrågasatt på alla möjliga och omöjliga vis. Jag är ingen mainstreammänniska som håller med den mest populära åsikten i vilken aktuell debatt det än må vara. Jag följer mitt inre guidesystem och jag har aldrig haft några problem med att torgföra mina åsikter. Jag har mina värderingar som är rättvisa, lojalitet och jämställdhet. Dessa värderingar har jag haft så länge jag kan komma ihåg.

När mainstreammedia framhåller att det är feministiskt och helt i linje med jämställdhet att kvinnor ska dölja sina kroppar för att inte väcka männens sexuella lustar. Vad gör jag då? Givetvis så protesterar jag och menar att det är en helt felaktig och sjuk uppfattning som strider helt och totalt mot det svenska systemet med jämlikhet och män och kvinnors lika värde.

Bara den åsikten har gjort att jag blivit kallad: fascist, rasist och blivit jämställd med nazister. Jag kan naturligtvis inte acceptera de epiteten. Jag tänker ungefär: ”där ser man vad en officiell hjärntvätt från staten kan göra med människor”. Ungefär som det som hände i forna Östtyskland och Sovjet. Vi är där nu här i Sverige.

Nu höll jag på att hamna helt utanför avsikten med detta blogginlägg. Det jag vill säga här är att man måste vara extremt medveten och ha en strategi för att lyckas med sociala medier. Du kan lyckas om du är konsekvent, stadig och aldrig, aldrig fallera med dina inlägg. Du måste vara helt och hållet konsekvent och du kan heller aldrig ta semester, dvs ta ett uppehåll med dina inlägg.

Du måste också förstå att om du har det allmänheten anser som kontroversiella åsikter kommer du att bli starkt ifrågasatt. Å andra sidan finns det massor med människor som villigt delar med sig av sina s k ”kontroversiella” åsikter och som samtidigt får massor med stöd av personer som kanske inte själva är villiga att gå ut offentligt med sina åsikter. Istället så supportar dessa de ”modiga”. Du kan välja om du vill bli ”modig” som står ut eller en som är mer neutral och följsam.

Det handlar till syvende och sist om din person och din personlighet. Jag personligen är vän med flera av dessa modiga människor som offentligt uttalar sin åsikt. Åsikter som många människor i vårt land håller med om, men som inte vill stå för sina åsikter offentligt.

Att nå ut på Facebook – vad krävs?

På senare tid, jag pratar om de senaste två åren har det blivit ännu svårare att nå ut eftersom Facebook prioriterar betalda annonser. Sen finns det ytterliga parametrar som t ex är att algoritmerna ändras hela tiden. Du kan aldrig, aldrig, aldrig tro att ”Nu, nu vet jag hur jag ska göra”. I morgon är det nya regler som gäller.

Min vän som jag nämnde tidigare hon har hållit på med Facebook och andra sociala medier i minst 10 år. Det är den tiden som du måste ha i åtanke. Det tar tid! Den saken är klar. Så hur kan du lyckas på nätet utan att behöva vara online 24/7 och ständigt, ständigt publicera nya inlägg. Inlägg som är borta ur folks medvetande efter senast ett dygn?

Det har gjort att jag bestämde mig tidigt att jag inte skulle marknadsföra mig på Facebook annat än i de grupper som handlar om samma ämne som min blogg. Jag har valt en annan väg som istället handlar om sökoptimering. Alltså att besvara frågor som människor ställer till Google.

Sökmotoroptimering

Jag är mycket nöjd med mina resultat. Av mina nuvarande 57 sökord ligger 17 på första plats på Google. Min synlighet ligger på 47 av 100 möjliga efter endast 5 månader. I något av sökorden kommer min sida före Google Scholar – tjohoo!! (Google Scholar är den akademiskt och vetenskapligt inriktade sökmotorn av Google)

Jag har medvetet valt en strategi som tusentals andra människor har lyckats med. Jag tänker hålla mig till den strategin och se hur det kommer att utvecklas istället för att fladdra fram och tillbaka mellan olika strategier som jag gjorde tidigare.

Det finns mycket gratis kunskap att ta till sig på nätet om du har villighet att ta till dig det som skrivs och sägs. Men det kräver engagemang och en vilja att lära sig det som funkar. Det betyder att du måste följa många olika personer, se vad de gör, se vad de inte gör och sen bestämma dig för vad som passar bäst för dig.

Du kan också göra det jag valde att göra efter massor med år av studier och köp av olika online-marketig program, där det ena efter den andra hävdade att ” Vi har det rätta konceptet”. Efter att ha spenderat många tio-tusentals kronor på diverse program bestämde jag mig under senhösten 2019 att köpa ett studieprogram och följa det. Anledningen till mitt val var dels att anordnarna relaterade direkt till mig: alltså en person som köpt och prövat många, många olika koncept och kurser. Sen var de så seriösa och jag kunde direkt se att de visste vad de pratade om. Ingen bull-shit där inte, inga fagra ord om snabba pengar.

Om du är intresserad av att veta mer om programmet så kan du maila mig på: kerstin@abraham-hicks.se så berättar jag mer och svara på alla frågor som du kan tänkas ha.

Mina resultat efter 5 månader

Jag brukar karaktärisera mig som utbildningsberoende. Jag säger det eftersom jag är som en svamp när det gäller att ta till mig nya kunskaper om det senaste i de områdena jag är intresserad av. Jag kan bara inte låta bli att lära mig det jag vill lära mig mer om. Det är min natur som människa, att hela tiden söka efter den mest aktuella, den mest framstående kunskapen inom det som intresserar mig.

Jag har i dagsläget en synlighet på 47 av totalt 100 möjliga. Mina främsta konkurrenter har synlighet på 30 respektive 27, och de har hållit på avsevärt mycket längre än vad jag har gjort, så med andra ord så funkar det jag gör. Jag har köpt en tjänst som ger mig dessa siffror.

Efter fem månaders bloggande med 64 artiklar och drygt 165 000 ord har jag nu ungefär 6 000 visningar/månad. Det är ingenting, men å andra sidan räknar jag inte med mera heller. Jag vet att det kommer att ta minst 8 månader, eller åtminstone 12 månader innan jag kan göra en ordentlig utvärdering om det jag gör är lyckosamt eller ej.

Det som händer är att efter ca 8 månader händer en exponentiell ökning av antalet visningar. Google vill förvissa sig om att du har en sida som man kan lita på. Att det inte slutar komma nytt material.  Det finns mer att säga om det ämnet och jag kommer att återkomma till det.

En ”liten” sida har ca 30 000 – 50 000 visningar/månad. Siffror att kontemplera över.

Kom ihåg att ingenting är omöjligt om du har en stark, stark önskan och vilja att åstadkomma något.

Om du vill är intresserad av bloggen som jag pratar om, kan du kolla in den här länken till abraham-hicks.se

Hoppas du har en fin dag!

Kerstin