Börja blogga – hur gör jag? Bloggresan

På min blogg här kommer jag bl. a att dela med mig av min resa som bloggare. Jag kommer att skriva om mina olika steg och … snedsteg, vad jag lär mig under vägen och hur det fungerar för mig. Du kommer att få ta del av både det som lyckats för mig, och även det som inte gått så bra.

Kommer jag att lyckas nå ut med det jag skriver? Hur gör jag – och vad lär jag mig? Får jag några besökare till min blogg? Kommer jag att tjäna några pengar på min blogg? Vilka ”fel” och misstag gör jag och vad lär jag mig av dem?

Nybörjare inom bloggandet

Jag är en nybörjare på bloggande, har inte haft något intresse för det och inte insett vitsen med att ha en blogg. Jag hade inte ens tänkt tanken att jag skulle börja blogga förrän jag träffade på en person som tjänade ca 50 000 SEK varje månad på sin webbsida utan att vara aktiv eller synlig som person. Att man skulle kunna komma upp till den nivån på en blogg var något jag aldrig hade kunna tro.

De flesta, inklusive jag själv, tänker på bloggare som antingen kändisar eller wannabes. Sa någon ordet ”bloggare” till mig tidigare fick jag upp en bild i mitt huvud av en ung tjej med plutmun som bloggar om smink och mode. Inte riktigt min grej! Att kändisar tjänar pengar på sina bloggar är ju något helt annat än att en anonym 60 plussare skulle kunna göra det. Men mitt intresse väcktes!

50 000 per månad

När jag hörde om den där personen som tjänade 50 000 per månad så blev jag superintresserad. Som den undersökande person jag är började jag kolla av sökmotorer och plattformar, inkl Youtube om vad som fanns om bloggning. Det finns massor kan jag säga, otroligt mycket material och information. Det svåra är att sålla ut vad som känns relevant och trovärdigt.

Att få jobba i frid och ro utan en massa distraktioner och få vara helt anonymt var något som lockade mig. Som sagt så började jag söka runt efter information men det tog ett bra tag innan jag hittade rätt informationskanaler. De flesta framgångsrika bloggare och Youtubers, är antingen för ytliga eller för glättiga och får det att verka så himla enkelt att tjäna massor med pengar.

Jag började studera on-line-branschen 2013 därför att jag tyckte det verkade spännande och intressant. Vid den tidpunkten insåg jag att min nisch inom företagande inte passade för on-line verksamhet. Idag skulle tidpunkten vara lämpligare, men jag idag har slutat med min konsult- och coachverksamhet och det känns inte aktuellt längre.

Jag har av och till följt många av de s k gurusarna inom området. De flesta är från USA, men även någon från England och Nya Zeeland. Jag vet att det inte är så lätt att lyckas som det kan verka.

Allt handlar om att få trafik till sin blogg

Googles sökmotorer ändrar sina algoritmer hela tiden och det är rätt mycket folk där ute i internetvärlden.  Sökmotoroptimering (SEO) är en egen vetenskap som kräver både tid, intresse och engagemang för att lära sig och det är ett måste att hålla sig uppdaterad. Med andra ord är det många parametrar att ta hänsyn till för att lyckas.

Allt handlar om att få trafik, alltså besökare till din sida eftersom det är trafiken som kan generera pengar. Man kan tjäna pengar på en blogg genom att företag annonserar eller genom att du blir affiliate. Affiliate är att du rekommenderar något, lägger in en länk till företaget som besökaren sedan klickar på. Om personen sen köper något får du en liten procent, alltså en kommission på försäljningen.

Youtube

Youtube är en plattform som jag är mycket förtjust i och har varit det sedan länge. Man kan skriva in vilken fråga som helst och vips dyker det upp ett gäng videos som förklarar och visar i detalj det jag frågat efter.

Att lära mig grunderna i Word Press, att välja tema till bloggen, att sätta upp Google Analytics (som är verktyg där du får statistik över besökare på bloggen), FB-pixlar, trix & fix med SEO och allehanda andra saker har jag gjort med hjälp av Youtube. En bekant till mig säger alltid till sin fru när hon frågar om hur hon ska göra det ena eller andra: ”Kolla Youtube”.

Sen har jag själv en Youtube-kanal som jag satte upp när jag började med nätverksmarknadsföring (något jag slutat med). Min kanal har idag 7 prenumeranter (!) 44 videos och jag har inte publicerat någon ny video det senaste året. Men jag gillar att göra filmer, tycker det är kul och min kanal kommer att få nytt liv vad det lider. Jag har en plan för det som jag kommer att återkomma till.

Under de senaste månaderna har jag nämligen lärt mig massor om vad man ska eller inte ska göra på Youtube. Att planlöst lägga upp några filmer då och då med olika ämnen är definitivt inte att rekommendera. Det krävs en medveten strategi för att lyckas även på Youtube.

Vad har jag lärt mig efter 8 månaders bloggande?

Det viktigaste när man börjar blogga är att man har ett tema, en inriktning på bloggen. Det ska vara något som du är passionerat intresserad av. Jag började i höstas med bloggen klarakriser.se en blogg där jag skriver om hur man på bästa sätt klarar kriser. Det är ett ämne jag är intresserad av, av olika anledningar. Intresserad? Absolut, men inte passionerat intresserad.

Efter sexton massiva artiklar gick luften ur mig. Jag kände ingen passion, det fanns inget som kunde förmå mig att sätta mig att göra research och skriva något matnyttigt och vettigt. För närvarande ligger den bloggen lite vilande.

Passionerat intresse är viktigast

I februari 2020 fick jag en idé om att jag skulle skriva om det som jag är passionerat intresserad av, vilket är Abraham-Hicks och deras lärande om attraktionslagen. Jag är en passionerad Abrahamster och som en naturlig följd av den passionen blev det alltså en blogg om attraktionslagen.

Att skriva för abraham-hicks.se är något helt annat än att skriva bloggartiklar för klarakriser.se. Jag publicerade bloggen abraham-hicks.se i mars 2020 och har efter 4 månader totalt 57 artiklar och ca 150 000 ord skrivna. Min passion för attraktionslagen och kvantfysik gör att för mig är det en win-win att skriva. Jag kommer in i höga vibbar och jag vet att mina artiklar har ett värde för andra. Jag har också fått mycket positiv respons om bloggen, vilket är kul.

Det är mitt skrivande för bloggen abraham-hicks.se som det här kommer att handla om. Vad jag gör, hur det går och vad jag lär mig om bloggande under tiden.

Mitt varför

Jag anser det vara otroligt viktigt med ett VARFÖR i allt det jag gör. Alltså varför håller jag på med bloggande? För min del handlar det om två saker:

  1. När jag gör något vill jag göra det så bra som jag bara kan. Jag nöjer mig inte med att ha översiktligt kunskap, jag vill gärna ha fördjupade kunskaper i det jag gör. När jag lär mig något som jag är passionerat intresserad av vill jag ha de allra bästa i ämnet som lärare. Jag vill lära mig av experterna.
  2. Jag vill testa och se om det går att tjäna pengar på att blogga professionellt.

Viktigt med en klar strategi

Efter att ha studerat så många online entreprenörer och så har jag förstått att i bloggandet, precis som i alla andra verksamheter, är det viktigt att ha en klar strategi. En klar och tydlig strategi gör det lättare att hålla sig på banan. Att ha en klar strategi och bestämma sig för att följa den gör det också lättare att inte falla för olika sidospår som kan dyka upp och kännas lockande.

Det är otroligt lätt att försöka sig på än det ena än det andra när man försöker sätta igång något nytt. Att det sen finns otroligt många framgångsrika människor på nätet, alla med sin specialitet och inriktning, gör det inte heller lättare att sålla agnarna från betet.

Min strategi

Som vanligt har jag gjort en omfattande research innan jag bestämde strategi. Jag har följt och följer fortfarande de stora namnen inom SEO och onlinebusiness (finns främst i USA) men bestämde mig för ett koncept vars strategi inte alls följer den vanliga vägen.

Jag kommer inte ihåg hur jag hittade programmet som jag följer – det är inte lätt att hitta tillbaka till ursprungskällan när man är ute och söker så mycket som jag gör. I alla fall hittade jag två män i USA som inte alls passar in i ramen för framgångsrika online-entreprenörer. Jag följde dem ett tag på Youtube, kollade upp dem och sen hittade jag en kvinna i Sverige som använder sig av deras strategi. Jag kontaktade henne och förhörde mig om hennes resultat.

Det som var avgörande för mitt val av deras program var det totalt genuina och den trovärdighet som de här två männen utstrålade. Inte bara utstrålade, jag märkte direkt att de också visste vad de pratade om. Valet var ganska lätt för min del eftersom jag fastnade för de förtroendeingivande entreprenörerna som visade på såna djuplodande kunskaper och bra resultat utan att de var “tandblekta och fixade”.

Egen domän

Att ha mina egna domäner är viktigt för mig. Jag har lärt mig att man ska se till att man har kontrollen över sitt material. Den kontrollen har du bara om du äger din domän och har den på ett webbhotell. Det här är viktigare än man tror, och tro mig när jag säger att du VILL äga och ha full kontroll över ditt material.

Följa ett beprövat koncept

På bloggen abraham-hicks.se följer jag det beprövade konceptet som jag nämnde ovan. Det innebär att jag har ett program som vägleder mig steg för steg i mitt bloggande. Det centrala i programmet är att skriva på ett sätt som genererar trafik till bloggen. Alltså att maximera sökmotoroptimeringen för maximal trafik

På den här bloggen, alltså kerstinhofgren. se där följer jag inte konceptet. Här skriver jag om diverse olika saker som intresserar mig. Det kan vara samhällsfrågor, hur man stärker sig själv, lite av varje som faller mig in samt om hur mitt bloggande på abraham-hicks.se går. Jag kommer också att skriva på ett sätt som är lätt och ledigt för mig. Skriva utan en medveten strategi, istället blir det vad och hur jag känner för att skriva.

Jag tänker utvärdera de olika strategierna och se hur de olika bloggarna utvecklas. Som ett experiment bara för att jag tycker det är kul.

Följ med på min bloggresa

De här blogginläggen (kategori – Bloggresan) riktar sig till dig som kanske har tänkt tanken att det skulle vara intressant och superkul att blogga professionellt i syfte att tjäna pengar men stoppat dig själv av olika anledningar. Den riktar sig till dig som vill veta om och hur det går om man vill tjäna pengar på sin blogg. Nu har du chansen att kolla av hur det går för en nybörjare, en anonym person utan ett stort nätverk eller följare. Med andra ord – en vanlig Svensson.

Min ambition är att mina inlägg om bloggande ska vara sådant som jag själv hade velat läsa när jag började. En blogg utan rosaskimrande utsagor om hur lätt det är att nå ut online. En blogg som förhoppningsvis kan inspirera dig som funderat men aldrig kommit till skott. Jag hoppas att jag kan förmedla värdefulla tips och råd i bloggandets värld.

Här har du möjlighet att följa en absolut rookie/nybörjare i resan som bloggare. Kommer jag att lyckas? Kommer jag inte att lyckas? Den som lever får se!  Vill du följa med på min resa? Varmt välkommen, nu kör jag!