Att anta en utmaning – eller inte!

Att anta en utmaning – eller inte

Ett vanligt modeord idag är utmaning. Utmaning använder man istället för problem, svårigheter eller annat som man anser vara icke önskvärt och som behövs ändras på. De allra flesta verkar utgå ifrån att utmaningar är något som ALLA går igång på.

Anta utmaningen! Kom igen! Du kan vinna! Du klarar det här! Om du bara antar utmaningen så…

Det där kan ställa till det lite för de människor som inte är tävlingsmänniskor. Som jag t ex, jag är definitivt ingen tävlingsmänniska. Jag bryr mig inte ett skvatt om jag vinner eller förlorar, det rör mig inte i ryggen. Jag kan ibland skratta lite i mjugg när andra försöker få igång mig med:

”jamen, det är ju en utmaning, kom igen”.

Jag har också upplevt att en del upplever det som oerhört provocerande att man inte går igång på utmaningar.

 ”Kerstin, du är ju coach, hur kan du inte tycka att utmaningar är bra?”  På den frågan blir det självklara svaret: ”Just därför att jag är en professionell coach”.

Hållbara förändringar

Som coach vet jag att hållbara förändringar av beteenden måste komma inifrån. Alltså från inspiration; från något inifrån personen. Som coach motiverar jag inte heller. Skulle aldrig komma på tanken att försöka motivera någon. Varför? Därför att det i regel blir kortvarigt. Det kan aldrig bli bestående förändringar om man behöver yttre påverkan för att göra vissa saker eller ändra ett beteende. Nu arbetar jag inte längre som professionell coach men självklart så har jag ju fortfarande samma inställning som förr.

Jag har förståelse för att många är tävlingsinriktade, vi är ju alla olika med varierande personligheter och preferenser. Men om man vill ha förändring, vad det än må vara, så vet jag att man inte ska det för självklart att alla går igång på utmaningar.

Jag tittade på Robinsson på TV igår. Intressant att se spelet i grupperna, intressant också att se personlighetstyperna. Det är inte självklart att de tävlingsinriktade Alfa-hanarna lyckas i spelet även om man vid första anblicken kan tro det. Det är kul att titta på i alla fall tycker jag. Det ska spännande att se vem som tar hem spelet.

Kerstin Hofgren

Leave a Comment